fredag 23 april 2010

PHP skalar inte

... hör jag här och där från sura gamla javakodare. Nähä? Devote.se har ungefär 400k unika besökare och i runda slängar 4500k sidvisningar per vecka. Med den lasten idlar våra, inte alls särskilt brutala, webbserverresurser mest hela tiden. Sedan finns det andra saker i systemet som har svårt att hänga med vid peaklast och det får vi ordna - men det har inte med php att göra.

Sedan gnäller folk på överlagring och spagettikod - och visst, jag har sett javakodare försöka trycka javas hårt typade, metodkjedande modell på php och det blir ju bajs. Det är lite svårt att överlagra en metod med lika många argument i ett icke typat språk. Så då använder man defaultvärden på metodparametrarna istället - och om man verkligen måste kunna skicka in en integer och ett komplext objekt på samma position i ett anrop får man kolla det inne i anropet. Funkar precis likadant....

Annat det gnälls på är MVC-separation. Och det är sant att mycket php-kod blandar presentation och logik, men det beror mer på programmeraren än på språket...

Hela den här harangen beror på att jag precis fick en phpklass som en javakodare hade skrivit och den var full med syrliga kommentarer om språket. Min reaktion på det är ungefär att "ja, om man kodar som du så suger php". Dvs om han hade kunnat språket hade han inte stött på de problemen han gjorde. Poängen är alltså i korthet att om man vet hur språket fungerar så blir det bra, jag kan skriva skrotkod i java eller c++ med, men jag bör hålla mig ifrån att skylla på språket.

Sedan är det klart att ett tolkat språk aldrig blir lika snabbt som ett kompilerat, men med vettig opcode-caching och lite andra hemliga trix kan man komma ganska nära. Iaf tillräckligt nära för att den snabbare utvecklingen skall göra de ökade hårdvarukraven till en i kronor och flexibilitet bra affär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar